све о Вуковску на једном мјесту

...

петак, 28. децембар 2012.

Историја Вуковска





Први сигуран спомен села Вуковског долази у турским пореским списима званим дефрети из год.1516. У Вуковском је тада било 7 домаћинстава, које су плаћале по 180 ачки на годину. Да ли је то малобројно село постојало и раније барем у 15.вј. Највјеројатније јест, што свједоче бројни стечци из средњег вијека, али да ли су и под данашњим именом? Из једног писма слиједила би за то извјесна невелика вјероватност, високи чиновник патаренске Босанске цркве, гост Радим Бтковић одредио је у свом писму да се врати "Вуку госту ускопалском 180 дуката" Наши историчари се у томе слажу да мјесто "ускопалском" треба читати "ускопаљском", али се не слажу, које би то Ускопље (Уско поље) морало бити. Мандић и Иво Бојановски држе да је то Ускопље код Требиња, док Мазалић опет мисли да је то средњевјековно  Ускопље (Скопље) на горњем Врбасу са селом Вуково код Прусца. Ако је тому тако, онда би на истог госта Вука, који је живио год.1466.год., могло подсјећати и село Вуковско међу три поља овога краја најсиромашније стечцима. Вуковско се дијели на Горње и Доње, међусобно удаљена 4 до 5 км, а од града 12 до 17 км. Оба села заједно су имала 1879.год. 1839 становника, год. 1910. у Горњем 1358 и у Доњем 1109 становника, а 1921.год. нешто мање тј. 1371 односно 985 становника. Горње Вуковско било је највеће насеље на Купресу.Становници су скоро искључиво православни Срби. 
По Милојевићу год.1920. Горње Вуковско има 96 домаћинстава, од којих су Малићи, Манојловићи и Остојићи "стари досељеници", док су остали из 19.вј. Муслимани: Мемићи, Племићи, Бабићи, Деминчићи и Приће, "који нису помрли од куге раселили се", а Срби "допртљали на турске земље". Остала презимена: Голићи, Лугоње, Крвопићи, Бојанићи, Франићи, Крановићи, Цирићи, Малушици, Јањићи, Ðурици, Навалушици, Рајићи, Мајсторовићи, Вашићи, Јаковљеновићи, Бојани, Радићи, Перези, Зељкићи, Шике и Шпећци. Постоје врела Јастреб и Точак. Доње Вуковско бројало је 140 домаћинства. На локалитету Црквине, 1862.год. саграђена је црква, која је једнаког облика и димензија као и благајска. За вријеме II. свјетског рата црква је запаљена, али је обновљена. До 1918.год. постојала је у селу и велика кула Сулејманпашића, коју су његови кметови тада Запалили. (Кула је грађена крајем 18.ст., а главни мајстор био је Лука Кујунџић уз надницу од три "паре".) Сулејманпашићи су благајски бези.
Засеоци су Мочире, Талића, Чоланка, Митровица до, Шумеља и Дуго Поље. Презимена: Ашкићи, Дујмићи, Шешуми, Црногорци, Золотићи, Ђукићи, Живанићи, Дражици, Поповићи, Никићи, Талићи, Баштици, Брацичи, Малушици, Рудићи, Ђурићи, Бајићи, Глушићи, Шкобићи, Кнежићи, Лугоње, Катанићи, Марковићи, Митровићи, Свитлице, Павловићи, Мишковићи, Баришићи, и Савановићи. Павловићи од којих су Живањићи, Дујмовићи, Ашкићи, Талићи, Золотићи, Дражићи, Никићи и Манојлиновићи који тврде да су овдје "од Немањић царства". У селу има и других старинаца, посебно бројни род Свитлића (22 куће).

5 коментара:

  1. Dobar dan,ovde Vlado Janjis poreklom iz Donjeg Vukovska,nekadasnji kucni broj 51,zeli da vam ukaze na izostavljanje jednog od najstarijih prezimena pre Nemanjica.U pitanju je staro srpsko prezime JANJIS koje nije pomenuto na sajtu "Sve o Vukovsku na jednom mjestu".Ja sam sin Save Janjisa zvanog "Djilan" i majke Visnje Golic cerke Stankotine,a on Savo od oca Jove Janjisa koji je dosao iz Austrijskog logora peske u Vukovsko.A on je sin hajduka Save Janjisa zvanog "Savurica" iz grupe hajduka Zolotic,Saric i Mitrovic koji su ziveli za vrijeme Ibrahim Bega Bugojanskog.Ne bih zeleo da ispadnem navalentan,neprijatan i hvalisav ali koreni pradjedovski se moraju postovati ! Pozdrav braco Vukovljani i sire.

    PS: Ovde zelim da napisem jedan mali sufler a to je da si ti Pero Barisicu potomak iz kuce Lazukica! Da bi se uverio pitaj Dragu Barisica zvanog "Djago" moj mili komsija ili Vasilija Barisica zvanog "Vajo" !

    ОдговориИзбриши
  2. Pozrdav
    Ja sam Miodrag Mitrovic. Moj deda se doselio iz Donjeg Vukovskog sa porodicom u selo Ilinci opstina Šid. To je bilo 1928 godine. On je tada imao 8 meseci. Otac mu se zvao Jovan, a deda Blagoja. Da li postoje neke knjige iz kojih bih mogao da saznam dalje poreklo . Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. mozete mi pisati na migemix@open.telekom.rs
      Miodrag Mitrovic

      Избриши
  3. Нека поколења науче, које први населио Вуковско, Деда по мајци Коста Лугоња (Чкојо)био је ријетко писмен човијек и носио је џуздан (кожна торба)пребачену преко груди.Није се одвајао од ње и у њој је имао једну белегу у којој је имао записано све што је било интересантно.Нама дијечурлији било је најзанимљивије кад се ко родио, вијенчао итд.Наши преци Малићи су дошли први, од њих су постали Манојловићи а од Манојловића Остојићи.Касније се засеок назива по Манојловићима који су били најбројнији..Малићи су имали имање које се простирало на три К.О. од Пршљана и Помладе у Дубокој (Бугојно) до Паклина које катастарски припадају Дувну.Крећући се са сијевера према југу то је растојање око 30 км. да нигдје нестану на туђе.....

    ОдговориИзбриши
  4. pozdrav svima. od prije sam znao da nase porijeklo i prezime Golic vuce sa Kupresa. danas sam sasvim slucajno saznao da su Golici zivjeli u gornjem vukovskom Inace ima nas dosta u gradsci i postoje nadgrobni spomenici koji su stari 150 godina

    ОдговориИзбриши